Vervolgopleiding

Wanneer je in klas 3 en 4 van het vmbo zit, is het goed om je te gaan voorbereiden op de overstap naar het mbo.

Na het halen van je vmbo-diploma moet je nog een zogenaamde startkwalificatie gaan halen op het mbo. Je mag dus nog niet stoppen met leren. Het is wel mogelijk om te gaan werken en leren in een speciaal BBL-traject.

In klas 3 is het goed om open dagen te bezoeken van mbo-scholen in Rotterdam zodat je een indruk krijgt van de opleidingen die verschillende scholen aanbieden. Belangrijk om te weten is dat je wanneer je de basis klas doet je door kunt stromen naar een niveau 2 opleiding op het mbo en wanneer je de kader klas doet je door kunt stromen naar klas 3 of 4 van het mbo. Op de sites van de verschillende scholen staan de open dagen vermeld.

In klas 4 moet je echt gaan overstappen van het vmbo naar het mbo en dit kan best een grote stap voor je zijn. Want je wilt wel terechtkomen bij een opleiding die bij je past. Maar hoe kom je nu aan goede informatie en hoe pak je het aan?

Probeer de volgende vragen te beantwoorden:

1. Wat vind je leuk om te doen en waar ben je goed in?

Ga eens na bij jezelf waar je blij van wordt (neem hier de tijd voor). Waar ben je goed in volgens anderen? Of … waar zou je juist goed in willen worden? Hoe was je stage? Wat vond je leuk om te doen tijdens je stage? Heb je nog geen idee wat je wilt, doe dan eens een studiekeuzetest bijvoorbeeld via onderstaande link:
https://zadkine.icares.com/

2. Welke opleidingen hebben je interesse of passen bij de uitkomst van stap 1?

Verdiep je allereerst niet alleen in ‘leuke’ opleidingen, maar ook in opleidingen die kansen bieden voor een baan. Je wilt immers werk kunnen vinden straks. Samen met school bezoek je na het nemen van stap 2 in november een opleidingsmarkt.

3. Kijk welke scholen de opleiding(en) van jouw keuze aanbieden door de websites te bezoeken en ga naar de open dagen. 

Bezoek de open dagen van de verschillende mbo’s in de buurt zodat je kunt kijken naar welke school je toe wilt na het halen van je diploma. Zoek naar de opleidingsinformatie en lees goed aan welke eisen je moet voldoen en wat een opleiding inhoudt. En bedenk wat je zoekt in een locatie. Waar voel je je prettig bij? Dicht bij huis, ver weg (reiskosten), grote school, kleine school, etc.

4. Ga de sfeer proeven! Dat kan op veel momenten van het jaar.

a. Op een infodag kun je aan een docent of aan leerlingen een vraag stellen.
b. Tijdens een open dag kun je de verschillende locaties van binnen en buiten zien en je laten rondleiden binnen een of meer opleidingen.
c. Je kunt je, op sommige momenten van het jaar, aanmelden voor een meeloopdag zodat je echt kunt ervaren waar het bij een opleiding om draait.
d. Bekijk ons blog om verhalen van huidige leerlingen te lezen.

5. Meld je op tijd aan voor de opleiding van je keuze.

Ben je eruit? Meld je dan zo snel mogelijk aan. Voorkom de teleurstelling dat de opleiding van je keuze geen plaatsen meer heeft. Je kunt je best voor twee studies aanmelden als je nog twijfelt. Aanmelden betekent niet automatisch dat je geplaatst bent. Hiervoor volgt nog een verplichte informatiebijeenkomst en intake. De intake bestaat vaak uit het maken van een test en een gesprek. Daarna wordt je voorlopig geplaatst en na het behalen van je diploma definitief.

Voor vragen kun je terecht bij de decaan van school en bij je mentor.